"VOICE DIALOGUE"

Stem Dialoog, als onze gedachten met elkaar in discussie gaan......

VOOR WIE?

Voor iedereen die de innerlijke dialoog van gedachten bewust wil toepassen om meer inzicht, doelgerichtheid en kracht te krijgen.

MET VERBAZING NAAR JEZELF LUISTEREN

Wie heeft ze niet, gedachten die uitgroeien tot gesprekken met jezelf? "Iets in mij zegt dat .....", "ergens wil ik dit niet". Die stemmen hebben soms een levensechte en duidelijke energie, een eigen verlangen, gezichtspunt en oplossing. "Het kan veel beter", "als ik dat aantrek loop ik voor gek", "het lukt me nooit". Sommige stemmen zijn zacht, anderen dwingend en lijken nooit op te houden: "het is genoeg, er moet iets gebeuren" of "toch kan ik beter even afwachten". Kortom: "er komt niets uit mijn handen", "ik zit in dubio".

De Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone hebben "Voice Dialogue" ontwikkeld als methode om dit te doorbreken en met die stemmen te werken. Een krachtige en snelle manier om inzicht te geven en ongewenste patronen te doorbreken.

HOE ONTSTAAN DIE STEMMEN?

Vanaf het moment dat we geboren worden leren we ons aanpassen. Aanpassen aan de verwachtingen van anderen. Hoe moet ik me gedragen om te krijgen wat ik nodig heb, of dat nu voedsel, aandacht of liefde is? Wat wordt niet geaccepteerd, wat heb ik afgeleerd om te voorkomen dat ze boos worden? We leren een manier om met anderen om te gaan en zwakke plekken verbergen. Die aanpassingen ontstonden toen dat noodzakelijk was, en werken als een soort subpersoonlijkheid: je bent het niet, maar het is wel een deel van je. Iets als een "innerlijk kind". Maar wat moet ik daar mee?

HOE BEPALEN DIE DELEN ONS HANDELEN?

Je kunt er plezier van hebben, maar ook veel last. Bij het nemen van een beslissing ontstaat soms een innerlijke conflict. Een deel van je wil iets ondernemen en een ander deel houdt je tegen of wil iets anders. Omdat je meestal niet in de gaten hebt hoe het conflict in elkaar steekt is het lastig op te lossen.
Het resultaat is dat je geen bewuste keuze maakt, er wordt een keuze voor je gemaakt. Het deel dat "toevallig" op dat moment aan het stuur zit bepaalt de richting!

WAT GEBEURT ER IN EEN VOICE DIALOGUE SESSIE?

Het doel van een sessie is bijvoorbeeld meer inzicht te krijgen in die delen. Een sessie begint met jouw vraagstelling. Dat kan een dilemma zijn (je zit in dubio) of een patroon (elke keer als ik ...). In een kort voorgesprek bepalen we welke stemmen of delen de hoofdrol spelen. Ik ga daarna in gesprek met die delen, ze vinden een eigen plek in de ruimte en door ze aan het woord te laten gebeurt er iets.

Je wordt even helemaal die stem, voelt de bijbehorende energie: krachtig, dwingend of lusteloos. Dat kan een criticus, perfectionist, pleaser, pusher of saboteur zijn. Je begrijpt de herkomst en bedoeling van zo'n deel van jezelf. Dat helpt om oude patronen te doorbreken, ongewenste gedrag af te leren en delen te transformeren.

Met deze nieuwe inzichten creŽer je ruimte om jouw weg op een passende manier te vervolgen. Wil jij ook ervaren wat jouw innerlijke stemmen je willen zeggen, neem dan contact op om een afspraak te maken. Een sessie Voice dialogue duurt in het algemeen 1,5 uur.

Voorbeeld

Een voorbeeld hoe je zo naar luiheid zou kunnen kijken: Goeievraag.nl

Door Bernard Ligtenberg