EMDR

Wat is EMDR?

EMDR eiland EMDR is een intensieve behandelmethode, waarbij met een beperkt aantal sessies heftige of traumatische ervaringen kunnen worden verwerkt. Oorspronkelijk werden oogbewegingen gebruikt - zoals het horloge van de ouderwetse hypnotherapeut - door de hand van de therapeut te volgen. Tegenwoordig wordt meest links-rechts stimulatie met geluid toegepast. Elke EMDR sessie bestaat uit 8 vast omschreven stappen. Hierin verliezen aan de klacht gekoppelde ervaringen vrij snel hun emotionele lading.

Waarvoor zou je het gebruiken?

Wanneer je in het verleden schokkende gebeurtenissen hebt ervaren, die niet verwerkt zijn en daardoor nu problemen veroorzaken. Maar ook bij angsten of fobieŽn, of een negatief zelfbeeld kan EMDR worden ingezet. Het is zeker niet noodzakelijk om de oorzaak van de klacht te kennen.

Wat kun je verwachten in een sessie?

EMDR

Hoe werkt EMDR?

Over de precieze werking van EMDR, met name de werking van "links-rechts" stimulatie door oogbewegingen, tappen of klikjes zijn de geleerden het nog niet eens, er bestaan verschillende verklaringen. Belangrijker nog, dŠt het werkt is inmiddels door een groot aantal onderzoeken aangetoond.

Verwerken van ervaringen

Alles wat we meemaken moet ook weer worden verwerkt. De REM-slaap die gekenmerkt wordt door de snelle oogbewegingen speelt daarin een belangrijke rol. Ook oude ervaringen ingepast voor toekomstig strategisch gebruik, als ervaring danwel levenslessen.

Wanneer we iets meemaken wat bovengemiddeld heftig is kost dat meer moeite. Door er overdag aandacht aan te besteden: over de gebeurtenissen te praten of een andere manier van afreageren, krijgen hele heftige ervaringen 's nachts letterlijk "een plekje". De ervaringen worden onderdeel van onze "levenservaring": we hebben ervan geleerd en weten dat het voorbij is.

Maar . . .

Wat dan?

Hersenscans maken dergelijke herinneringen zichtbaar als "eilandjes": geÔsoleerde pijnplekken. Niet verbonden met alle andere ervaringen is het nog geen verleden tijd, geen levenservaring: we zitten er nog middenin! Schokkende gebeurtenissen blijven zich vaak opdringen als flashbacks of nachtmerries in combinatie met fysieke reacties. Het gebeurde kan ook geheel of gedeeltelijk naar de de achtergrond verdwijnen. Alleen .... de pijnlijke herinneringen kunnen op elk moment weer getriggerd worden. Vermijdings gedrag is dan logisch, terwijl heftige schrikreacties altijd op de loer blijven liggen.

Wat doet EMDR?

De procedure bij EMDR is vergelijkbaar met de REM-slaap, waar een enorme verwerkingscapaciteit beschikbaar is, terwijl het taalgedeelte van het brein ook nog mee doet. Kortom, het totale brein doet mee aan de verwerking, zonder storende invloeden van gedachten.

Afspraken en kosten

Voor het maken van een afspraak of meer informatie: bel, mail of gebruik het formulier op de contact pagina .

De eerste sessie bestaat uit een intakegesprek gevolgd door EMDR. Dit neemt meestal ongeveer 2 uur in beslag. De daaropvolgende sessies (indien nodig) duren 1 tot 1,5 uur. Mijn uurtarief is € 60,--. Zie ook kosten .

door Bernard ligtenberg